Sloeproeiteam voor herstel
Roeiploeg Harderwijk, IrisZorg en Veld 42 zetten roeien in als middel.
“Allemaal in hetzelfde schuitje… en werken aan herstel van mentale en sociale problemen. Sloeproeien gaat daar bij helpen”.
Tenminste dat was het idee van ervaringsdeskundigen Mark Twigt en Abdel Bourichi. Beiden werken ze bij IrisZorg in Harderwijk. “Bij ons verblijven mensen die kampen met dakloosheid, mentale problemen en/of verslaving. We zien regelmatig dat ze moeite hebben om aansluiting te vinden. Zeker als ze bij ons uitstromen naar een zelfstandige plek. Vereenzaming ligt dan op de loer” vertelt Mark. “Door samenwerking met Kees Grovenstein van Veld 42 konden we de ideeën concreet maken en vonden we samenwerking met Roeiploeg Harderwijk. Ook deelnemers van bijvoorbeeld Stimenz en GGz Centraal en andere instellingen kunnen aanhaken.
Inmiddels roeit er iedere donderdag onder leiding van Roeiploeg Harderwijk een team door de haven het Wolderwijd op. Iedere deelnemer heeft zijn of haar reden om mee te doen. Bovenal vinden ze er verbinding, eigenwaarde en is het een uitlaatklep. Een van de deelnemers vertelt: “het helpt me door te zetten. Ik kan in de boot niet afhaken, want ik ben onderdeel van het team. Het helpt me om te zien dat ik met doorzetten mijn moeilijkheden kan overwinnen. Er wordt op me gerekend. Achteraf ben ik altijd supertrots op mezelf. En het is ook nog eens heel leuk om het samen te doen”. Zo biedt het dus levensechte leermomenten als focussen op je taak, leren afhankelijk te zijn van anderen en afstemmen op elkaar.
“Prachtig om te zien dat een groep individuen een echt team wordt. En fantastisch dat we nu zelfs een hele boot kunnen vullen zonder onze getrainde slagroeiers” zegt Ton de stuurman van Roeiploeg Harderwijk.
Na een uur afzien staat er voor de deelnemers een maaltijd klaar in de Oude Synagoge. Roeien kan dus meer zijn dan een roeiriem door het water halen.
Val je niet in bovengenoemde Iriszorg-groep, maar wil je wel sloeproeien of het gewoon graag eens proberen, neem dan contact op via www.roeiploegharderwijk.nl
----------
Werkbezoek met blaren op de handen
Verslag van Sandra Timmer (Harderwijk Anders):
‘Tot nu toe het zwaarste werkbezoek in mijn periode als raadslid van Harderwijk Anders’
Tijdens het Sportplatform Harderwijk 2023 heb ik leuke gesprekken gevoerd met diverse vertegenwoordigers van verschillende sportverenigingen. Zo ook met Geertje en Ton van de Roeiploeg Harderwijk.
Naast de voorzieningen voor sportverenigingen, als velden en sporthallen, is ‘ons’ water een (al snel vergeten) omgeving voor de watersportverenigingen, maar zeker niet minder belangrijk.
De schoonheid en belangrijkheid van deze watersportomgeving mocht ik, op uitnodiging van Ton en Geertje, zelf gaan beleven. En als fervent sporter laat ik mij natuurlijk niet kennen en heb de uitgenodigde aangenomen. Afgelopen donderdagavond was het zover en ben ik mee gaan roeien op de Jan van Schaffelaar (roeisloep). Samen met 7 andere fanatieke roeiers (en de stuurman) heb ik mij in het zweet gewerkt. Bijna anderhalf uur op het water, met een (afgerond) 10 km in de armen, was dit het zwaarste werkbezoek.
Nadat ik op adem was gekomen, hebben we nog uitvoerig gesproken over de vereniging, de voorzieningen in de gemeente en het fanatisme, maar vooral plezier van de deelnemers. Weer een vereniging waarbij het samen ergens voor gaan (in dit geval o.a. trainen voor de HT-race*) de verbinder is.
*Jaarlijks sloeproeiwedstrijd op de Waddenzee tussen Harlingen-Terschelling. Een zeer zware race met een lengte van ongeveer 33 km.
Gelukkig is de watersporter in de beleidsnota Sport en Bewegen, wat donderdag 20 april op de raadsagenda staat, goed meegenomen in de aankomende jaren. Zoals hierin staat beschreven: ‘de komende jaren zullen wij aandacht besteden aan de watersport. Harderwijk is een waterstad’.
Beste Ton en Geertje (en de andere roeiers), hartelijk dank voor de warme ontvangst, support en leuke gesprekken. Ik vind het erg top, behalve de blaren op mijn handen